Preikestolen


Máma s tátou přijeli na týdenní návštěvu do Bergenu! Kamil nám půjčil auto a my se společně ještě s Janou vypravili na dlouhou cestu ke Stavangeru – na Preikestolen („kazatelna“ - fakt bláznivá vyhlídka – čtverhranný skalní blok 600 m nad Lysefjordem).
Cesta zabrala skoro celý den, ale nakonec jsme dorazili. V noci nám sněžilo, ale ráno se už vyčasilo, takže jsme se těšili na parádní výhled. Jana cestou sbírala plechovky a vydělávala na trajekt. A konečeně jsme došli k cíli. Někteří odvážlivci seděli na samém kraji skály a klátili nohama nad 600 metrovou propastí. Jiní se plazili k okraji, aby alespoň nahlédli do té hloubky.
Teda jsme se divili, že prý tu nebývá moc neštěstí (že by někdo spadl dolů). Jediné, co se tak traduje, je smutná historka o psovi, který se rozběhl za buřtem a nevšiml si okraje skály :-(
Cetsou zpátky nás to zavedlo do hor – malá silnička směrem k Oddě. Jenže jsme si nikde nevšimli nápisu, že se tato silnička v zimě zavírá – a vůbec, vždyť je květen! No jo, ale když se kolem silničky začaly zvedat metrové hradby sněhu, začínalo nám to být divné a opravdu – na konci byla závora :-( Takže jsme si udělali asi 100km zajížďku horskou krajinou :-)
5.5.-7.5.2012


Žádné komentáře: