Aursdalen


Petičlenná posádka Kamil, Kuba, Karen, Jana a já jednoho nedělního rána vyrazila na výlet k Sognefjordu – projít údolím z Osterbo do Aursdalen přes Vasbygdi.

Údolí se zařezávalo mezi skály. Vlastně jsme procházeli několika ročníma obdobíma – v Osterbo (cca 800 m n.m.) byl ještš sníh, Aursdalen je městečko na pobřeží fjordu. Měli jsme krásné počasí. V ausrdalenu jsme pak navšívili parádní vyhlídku na fjord a později se nalodili a nechali se odvézt z Aursdalenu do Gudvangenu – projet tak nejužším ramenem Sognefjordu. Okolní kopce padaly přímo do moře. Prostě paráda!

Spát jsme chtěli v Urdenalu – vesnička, ke keteré se dřív dalo dostat jen po vodě – dnes k ní vede odbočka silnicice procházející tunelem. Tahle vesnička je vyhlášená nejmenším kostelem v Norsku (bohužel se rekonstruuje, takže nebyl moc vidět) a taky výrobou proslulého Brown chees.

Večer jsme si udělali parádní večeři – grilovaný losos a sýr; celý den pak zakončila odvážná koupel v potoce.

Ráno jsm esi teda trochu přispali a pak se odebrali do Flamu. Chtěi jsm esi zkusit půjčit kanoe a projet fjord, ale bylo to moc drahé. Takže jsme se jen vypravili k nedalekému vodopádu a pak hurá na první jarní koupání v ledovém moři!

Bohužel to nedopadlo úplně šťastně – Karen si při koupeli zvrtla nohu... Jinak to byl ale fakt parádní výlet! Však fotky mluví za vše...
29.4.-1.5.2012

Žádné komentáře: